Onze babygroep

7u00 - 7u30
Welkom lieve spruit! De kindbegeleider verwelkomt hartelijk de ouder(s) met hun kind. Mama, papa, … vertellen hoe de nacht verliep of bijzonderheden. Zij stoppen de jas, luiertas in hun persoonlijk kastje (voorzien van symbool) en geven flesjes en heen- en weerschrift af aan de kindbegeleider
7u30 - 8u00
Heerlijk smullen van een lekkere boterham, iedere dag voorzien wij een ander beleg. Ondertussen begroeten wij onze andere vriendjes die binnenkomen.
8u00 - 9u00
In de kribbe volgen wij het slaapritme van het kind, dit wil zeggen als wij tekenen van vermoeidheid opmerken leggen wij het kind in bed. Verluieren gebeurt als een rode draad doorheen de dag maar tijdens deze tijdsblok controleren wij extra eens de luier. Tussendoor genieten de kinderen van vrij spel en verwelkomen wij de andere speelkameraden
9u00 - 9u45
De tweede kindbeleidster sluit zich aan in de groep, wij zetten ons in een kring en heten onze kinderen welkom aan de hand van een ochtendritueel. Nadien splitsen wij de groep, de oudste kinderen spelen even buiten bij droog weer of bij slecht weer in de snoezelruimte. De jongsten vertoeven binnen met uitzondering in de zomer. In beide ruimtes voorzien wij activiteiten die de kinderen uitdagen in hun ontwikkeling
9u45 - 10u00
In afwachting van onze beker soep zingen we enkele liedjes of spelen we vrolijk verder.
Iedere dag staat er verse soep op het menu. Jammie!
10u00 - 10u45
Door onze soep hebben we nieuwe krachten opgedaan en staan we klaar om verder te ravotten. Wij splitsen de groep op in de verschillende ruimtes en starten met andere activiteiten/speelmaterialen. Kinderen die wakker liggen, halen we uit bed en krijgen een verse luier.
10u45 - 11u00
Eén kindbegeleider verdeelt de bordjes in de keuken, terwijl de andere liedjes zingt met de kinderen, verhaaltjes vertelt, oefent op woorden en klanken tot de maaltijd klaar is.
11u00 - 11u45
Lekkere aardappelen, jammie! De oudste kinderen stimuleren wij om zelfstandig te eten terwijl we de jongste kinderen om beurt hun maaltijd geven. Tijdens het eetmoment spelen de kinderen vrij met het aanwezige speelgoed.
11u45 - 12u30
Met zo’n vol buikje begint de vermoeidheid nog harder aan te slaan, wij verluieren de kinderen beurtelings en maken hun klaar om te gaan slapen. Hun bedje met indien gewenst fopspeen of knuffel wacht op hen. Slaap zacht lieve spruit! Kinderen die een halve dag blijven, spelen nog even in de leefruimte tot mama of papa komt.
12u30 - 14u30
Met zo’n vol buikje begint de vermoeidheid nog harder aan te slaan, wij verluieren de kinderen beurtelings en maken hun klaar om te gaan slapen. Hun bedje met indien gewenst fopspeen of knuffel wacht op hen. Slaap zacht lieve spruit! Kinderen die een halve dag blijven, spelen nog even in de leefruimte tot mama of papa komt.
14u30 - 15u00
Ons buikje begint opnieuw te knorren en wij wachten op onze verse fruitpap. Terwijl we wachten spelen wij met ander speelgoed of de kindbegeleidsters. Die trekken soms eens gekke bekken. Lachen geblazen!
15u00 - 15u45
Gezonde fruitjes, Jammie! Met uitzondering op kinderen boven een jaar die op maandag en donderdag kunnen smullen van pudding. Beurtelings eten ze hun fruitpap op. Wij houden rekening met de kinderen die vroeger naar huis gaan
15u45 - 17u00
Kinderen spelen vrij in de leefruimte tot de komst van mama, papa,…
Het speelgoed wordt op regelmatige tijdstippen verwisseld.
Vanaf 17u komen de peuters naar onze ruimte en oudere kindjes krijgen nog een boterham.
17u30  - 18u00
Voor vertrek wordt onze snoet gewassen en krijgen we een nieuwe luier.

Onze peutergroep

7u00 - 7u30
We worden ontvangen in 1 ruimte.
Mijn mama/papa… vertellen hoe het met mij gaat.
We stoppen onze jassen en tassen in ons eigen kastje, voorzien van eigen symbooltje.
7u30 - 8u00
Vanaf 7u30 kan je ons vinden in ons eigen leefgroepje. Tot 8u krijg ik hier ontbijt.
8u00 - 9u00
Terwijl de kindbegeleider de tafels proper maakt mogen wij vrij spelen. We krijgen nadien een verse luier of gaan op het potje.
Rond 8.45uur ruimen we samen op, doen we gezamelijk ons onthaalmoment en worden we verdeeld in 2 groepen.
9u00 - 9u50
Een groepje gaat in de hal fietsen, spelen. De ander groep gaat aan het knutselen: kleuren, verven, kleven, met plasticine boetseren, … vaak rond het thema van het moment (lente, moederdag, vakantie, Sinterklaas, …).
Even rustig worden lukt best met een verhaaltje of een liedje. Bij mooi weer gaan we allemaal naar buiten waar we kunnen fietsen, ravotten en spelen met de bal.
9u50 - 10u10
We krijgen al een beetje honger en drinken een beker verse soep.
1u10 - 10u50
We wisselen van groep.
Rond 10.30 uur worden onze bedjes klaargezet
10u50 - 11u40
Ons middagmaal wordt klaargezet. We gaan allemaal samen aan tafel zitten en zingen het smakelijk-eten-lied. We proberen zoveel mogelijk zelfstandig te eten. Als het niet goed lukt worden we geholpen. Nadien drinken we een beker water.
We wassen onze hand en mond en gooien zelf onze handdoek in de wasmand.
11u40 - 12u15
Buikje rond gegeten, moe van het vele spelen … we gaan allemaal naar de badkamer op het toiletje/potje, doen onze kleertjes uit en nog een verse luier aan. Het is tijd voor een middagdutje
14u15 - 14u45
Dit slaapje deed wonderen; we kunnen er weer tegenaan. Nog eens naar het toiletje/potje, nieuwe luier, kleertjes aan en … klaar zijn we om aan tafel te gaan
14u45 - 15u30
Tijd voor het 3- uurtje: seizoensgebonden fruit eventueel gecombineerd met yoghurt of pudding. We wassen onze handen en mond en gooien onze handdoek in de wasmand.
15u30 - 16u15
We kiezen een speelgoedbox uit de kast met diertjes, timmergerief, blokken, auto’s…of spelen in de poppen/keukenhoek.
Als het buiten mooi weer is, zijn we niet meer te houden en gaan we op het terras fietsen, bellen blazen, schommelpaardjes, of op de activiteitenglijbaan. Wordt het echt te warm buiten, dan gaan we pletsen aan de watertafel.

16u15 - 16u30
Gezonde fruitjes, Jammie! Met uitzondering op kinderen boven een jaar die op maandag en donderdag kunnen smullen van pudding. Beurtelings eten ze hun fruitpap op. Wij houden rekening met de kinderen die vroeger naar huis gaan
16u30 - 17u00
We gaan allemaal naar de badkamer op het toiletje/potje, en doen nog een verse luier aan.
17u00 - 17u30
We gaan naar de babygroep en eten samen een boterham
13u30 - 18u00
We spelen samen met onze vriendjes in de babygroep tot mama of papa ons komt halen.
* Echter benadrukken wij dat we het ritme van het kind volgen doorheen de dag, zowel het slaapritme als het eetpatroon van het kind. Kinderen die thuis vroeg gegeten hebben en tussendoor of na de fruitpap nog een flesje vragen krijgen deze.
Om het slaapritme te respecteren zullen wij een slapend kind ook nooit wakker maken tenzij op aanvraag van de ouder.


Verder geven wij nog mee dat verluieren als een rode draad gebeurd doorheen de dag en niet enkel op vaste tijdstippen.


Dit schema is voorbestemd om de ouders een idee te geven van hoe de dag in elkaar zit maar afhankelijk van de situatie wijken wij af en toe af.
©KDV De Hartjes VZW | Site by Ident-IT
clockchevron-down